eHealth
In de gezondheidszorg wordt steeds vaker gebruik gemaakt van internet in de behandeling, het zogenoemde Ehealth. Binnen onze praktijk maken we gebruik van het standaard platform van Emboom dat speciaal is ontwikkeld voor de GGZ. Ehealth is in principe geschikt voor iedereen met toegang tot een smartphone, een tablet of een computer.
Ehealth wordt niet op basis van een diagnose ingezet. Mensen zijn meer dan hun diagnose: ze hebben behoeftes en persoonlijke voorkeuren. En ze hebben misschien problemen die niet in een diagnose te vangen zijn, maar wel invloed hebben op hun gezondheid en herstel. Daarom wordt binnen het Ehealth aanbod gebruik gemaakt van verschillende thema’s. Binnen ieder thema zijn diverse modules, dagboeken en andere onderdelen aanwezig die naar een positieve verandering kunnen leiden.
Met uw behandelaar bespreekt u welke onderdelen het best bij uw behoefte passen. Zo creëert u samen met uw behandelaar een persoonlijke route naar herstel.
Voordelen
- U kunt op ieder moment werken aan uw herstel
– in een omgeving die voor u prettig is;
– in een tempo dat u prettig vindt. - U kunt vragen stellen op een moment dat het voor u belangrijk is, uw behandelaar reageert binnen een afgesproken termijn.
- Het schrijven helpt u bij het ordenen en richting geven aan uw gedachten. U kunt uw aantekeningen altijd teruglezen. Dat geldt ook voor de opdrachten en reacties van uw hulpverlener.
Toepassing
eHealth kan in overleg met u worden toegepast binnen alle fases van de behandeling. Hier valt te denken aan eHealth:
- gericht op preventie – toepassingen die worden ingezet op het verminderen of het voorkomen van psychologische klachten. Door in een vroeg stadium, laagdrempelige vormen van hulp online aan te bieden, kan voorkomen worden dat beginnende klachten zich ontwikkelen tot ernstige problemen.
- gericht op diagnostiek – Vragenlijsten en gestructureerde interviews worden veel gebruikt om de aard en ernst van psychische klachten te meten. Binnen ons eHealth platform worden deze vragenlijsten digitaal aangeboden, is het mogelijk te communiceren met uw zorgverlener en worden resultaten ook digitaal aangeboden.
- gericht op behandeling – Deze categorie van e-mental health omvat onder andere behandelprogramma’s, zoals een slaapprogramma of depressieprogramma. Behandelprogramma’s bestaan vaak uit psycho-educatie, gecombineerd met een aantal oefeningen, adviezen en tests. Behandelprogramma’s kunnen worden aangeboden met of zonder tussenkomst van uw hulpverlener.
- gericht op effectmeting – Vormen van effectmeting zijn Routine Outcome Monitoring (ROM) en tracking. Bij ROM worden routinematig vragenlijsten ingezet om het klachtniveau te meten en zo het effect van de behandeling te monitoren. E-mental health speelt een belangrijke rol bij het implementeren van ROM. Aan het begin, tussentijds en aan het eind van de behandeling wordt dezelfde vragenlijst afgenomen. Door het klachtniveau van de verschillende meetmomenten met elkaar te vergelijken, kan het behandelresultaat inzichtelijk worden gemaakt.
- gericht op nazorg – Na de behandeling heeft u de mogelijkheid toegang te houden tot bijvoorbeeld psycho-educatie, oefenmateriaal en dagboekfuncties die tijdens de behandeling zijn ingezet. Veel behandelprogramma’s eindigen zelfs met een module speciaal gericht op terugvalpreventie en nazorg. U krijgt hierin verschillende tips om ook na de behandeling gezond en veerkrachtig in het leven te staan.
Onderdelen
Via ons beveiligd digitaal cliënt portaal kunt u de gebruikmaken van de volgende onderdelen:
- Dagboeken
Een dagboek is een goede tool om inzicht te krijgen in patronen en voortgang. Er is een ruime set aan dagboeken beschikbaar zodat er altijd wel één past. - Modules
De modules worden in samenwerking met experts en cliënten ontwikkeld. Ze bevatten uitleg, video’s en illustraties, oefeningen en voorbeelden. De modules zijn opgedeeld in kleinere sessies en zijn op maat te maken - Plannen
Het cliënt portaal geeft u de mogelijkheid om plannen te maken: een oefenplan, motivatieplan en terugvalpreventieplan. De plannen ondersteunen op moeilijke momenten tijdens diverse fasen op de persoonlijke route. - Sociale steun en netwerk
U kunt uw sociale netwerk bij de behandeling of begeleiding betrekken. Het is mogelijk het netwerk in kaart te brengen en onderdelen met anderen te delen.
Zo werkt het
U werkt in een beveiligd internetportaal. Hiervoor krijgt u inlogcodes toegestuurd bij het maken van de eerste afspraak. Als er een opdracht voor u klaar staat, krijgt u een bericht van uw behandelaar. U leest de informatie, maakt de opdracht en stuurt deze terug naar uw behandelaar. De behandelaar geeft feedback en zet een volgende opdracht voor u klaar.