Verwijzing en aanmelding
Bij emotionele of psychische klachten kan de huisarts u verwijzen naar onze praktijk voor behandeling van deze klachten. De huisarts stuurt via beveiligd internet een verwijsbrief aan de praktijk en u kunt zich inschrijven via deze website. Wanneer de verwijsbrief en het inschrijfformulier door ons ontvangen zijn, krijgt u per mail of per telefoon een uitnodiging voor het intakegesprek. U dient helaas wel rekening te houden met een wachttijd.
Intake en indicatiestelling
De intakefase bestaat uit twee diagnostiekconsulten. Tijdens deze consulten bespreekt de psycholoog met u de reden van aanmelding, uw klachten aan de hand van een klachtenvragenlijst (OQ-45) en hulpvraag en bekijkt de psycholoog samen met u welke diagnose gesteld kan worden. Na het vaststellen van de diagnose bespreekt de psycholoog met u de doelen binnen de behandeling en de behandelmethode en behandelvorm die het beste bij u aansluit. Ook wordt samen met u een inschatting gemaakt van het aantal consulten dat nodig zal zijn om uw doelen te behalen of om daarmee zelfstandig verder te kunnen gaan. Op deze manier wordt in gezamenlijk overleg een persoonlijk behandelplan opgesteld dat tijdens de behandeling wordt gevolgd en desgewenst kan worden bijgesteld.
Wanneer tijdens de intakefase naar voren komt dat behandeling binnen onze praktijk niet passend zal zijn, zal de psycholoog u adviseren om opnieuw contact met de huisarts op te nemen voor een meer passende verwijzing naar een andere zorgaanbieder. De psycholoog zal hierover, met toestemming van u, eveneens schriftelijk of mondeling contact opnemen met de huisarts.
Behandeling
Na de intakefase start de behandeling. Binnen de behandelconsulten, die doorgaans 45 minuten duren, gaat u samen met de psycholoog werken aan uw behandeldoelen. Een behandelconsult kan in overleg telefonisch, binnen de behandelkamer of online plaatsvinden. Samen met de psycholoog bekijkt u welke behandelmethode het best passend zal zijn. Belangrijk is om juist ook buiten de behandelconsulten gericht te werken aan uw behandeldoelen en ter ondersteuning hiervan kan de psycholoog online behandelmodules via een beveiligd platform (EMBLOOM) voor u klaarzetten.
Evaluatie van behandeling
Tijdens de behandeling wordt regelmatig samen met u de voortgang van de behandeling besproken en wanneer behandeldoelen voldoende behaald zijn of wanneer u voldoende zelfvertrouwen ervaart om zelfstandig verder te werken aan uw doelen op weg naar herstel zal in de afrondende fase nogmaals de klachtenvragenlijst doorgenomen worden en zal de psycholoog samen met u een terugvalpreventieplan opstellen. Tenslotte wordt u een tevredenheidsvragenlijst (CQI) aangeboden om uw mate van tevredenheid over belangrijke thema’s binnen de behandeling te evalueren. Wanneer u toestemming geeft zal de psycholoog een verslag van de behandeling aan uw huisarts sturen via beveiligd internet.
Wanneer tijdens de behandeling naar voren komt dat er onvoldoende vooruitgang wordt ervaren, zal de psycholoog samen met u bekijken welke zorg beter passend zal zijn en in overleg met u en de huisarts kunnen verwijzen naar de SGGZ.