Praktische Informatie Volwassenen
Verwijzing en aanmelding
Bij emotionele of psychische klachten kan de huisarts u verwijzen naar onze praktijk voor behandeling van deze klachten. De huisarts stuurt via beveiligd internet een verwijsbrief aan de praktijk en u kunt zich inschrijven via deze website. Wanneer de verwijsbrief en het inschrijfformulier door ons ontvangen zijn, krijgt u per mail of per telefoon een uitnodiging voor het intakegesprek. U dient helaas wel rekening te houden met een wachttijd.
Intake en indicatiestelling
De intakefase bestaat uit twee diagnostiekconsulten. Tijdens deze consulten bespreekt de psycholoog met u de reden van aanmelding, uw klachten aan de hand van een klachtenvragenlijst (OQ-45) en hulpvraag en bekijkt de psycholoog samen met u welke diagnose gesteld kan worden. Na het vaststellen van de diagnose bespreekt de psycholoog met u de doelen binnen de behandeling en de behandelmethode en behandelvorm die het beste bij u aansluit. Ook wordt samen met u een inschatting gemaakt van het aantal consulten dat nodig zal zijn om uw doelen te behalen of om daarmee zelfstandig verder te kunnen gaan. Op deze manier wordt in gezamenlijk overleg een persoonlijk behandelplan opgesteld dat tijdens de behandeling wordt gevolgd en desgewenst kan worden bijgesteld.
Wanneer tijdens de intakefase naar voren komt dat behandeling binnen onze praktijk niet passend zal zijn, zal de psycholoog u adviseren om opnieuw contact met de huisarts op te nemen voor een meer passende verwijzing naar een andere zorgaanbieder. De psycholoog zal hierover, met toestemming van u, eveneens schriftelijk of mondeling contact opnemen met de huisarts.
Behandeling
Na de intakefase start de behandeling. Binnen de behandelconsulten, die doorgaans 45 minuten duren, gaat u samen met de psycholoog werken aan uw behandeldoelen. Een behandelconsult kan in overleg telefonisch, binnen de behandelkamer of online plaatsvinden. Samen met de psycholoog bekijkt u welke behandelmethode het best passend zal zijn. Belangrijk is om juist ook buiten de behandelconsulten gericht te werken aan uw behandeldoelen en ter ondersteuning hiervan kan de psycholoog online behandelmodules via een beveiligd platform (EMBLOOM) voor u klaarzetten.
Evaluatie van behandeling
Tijdens de behandeling wordt regelmatig samen met u de voortgang van de behandeling besproken en wanneer behandeldoelen voldoende behaald zijn of wanneer u voldoende zelfvertrouwen ervaart om zelfstandig verder te werken aan uw doelen op weg naar herstel zal in de afrondende fase nogmaals de klachtenvragenlijst doorgenomen worden en zal de psycholoog samen met u een terugvalpreventieplan opstellen. Tenslotte wordt u een tevredenheidsvragenlijst (CQI) aangeboden om uw mate van tevredenheid over belangrijke thema’s binnen de behandeling te evalueren. Wanneer u toestemming geeft zal de psycholoog een verslag van de behandeling aan uw huisarts sturen via beveiligd internet.
Wanneer tijdens de behandeling naar voren komt dat er onvoldoende vooruitgang wordt ervaren, zal de psycholoog samen met u bekijken welke zorg beter passend zal zijn en in overleg met u en de huisarts kunnen verwijzen naar de SGGZ.
Welke klachten worden door ons behandeld bij Volwassenen
Om in behandeling te kunnen komen binnen onze psychologiepraktijk dient er sprake te zijn van een ‘psychische stoornis’ op basis van het handboek DSM -5.
Klachten die bij een depressieve stoornis zouden kunnen horen zijn: somberheid, vermoeidheid, gejaagd voelen, verminderd plezier of interesse in bijna alle activiteiten, veel slapen of juist weinig slapen, passief, bewegingsonrust, gevoelens van waardeloosheid of onterechte schuldgevoelens, moeite met concentreren, gedachten aan zelfdoding.
Klachten die bij een angststoornis zouden kunnen horen zijn: paniekaanvallen, lichamelijke spanning, angst voor sociale situaties of veel voorkomende specifieke situaties, piekeren over rampscenario’s, vermijden, angst voor een ernstige ziekte.
Klachten die bij een trauma zouden kunnen horen zijn: terugkerende nare herinneringen aan één of enkele ingrijpende gebeurtenissen in het verleden, nachtmerries, herbelevingen, vermijden, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, gevoelens van paniek, angst, schuld, schaamte en/of boosheid.
Klachten van overmatige bezorgdheid en angst die samenhangen met lichamelijke klachten.
Overige klachten zouden kunnen zijn: negatief zelfbeeld, faalangst.
Op basis van aanmeldklachten, persoonlijke omstandigheden, algemeen welbevinden en diagnostiek wordt tijdens de intakefase een diagnose gesteld en worden de klachten geclassificeerd binnen het classificatiesysteem DSM 5.
Op basis van DSM 5 classificatie worden de volgende psychische stoornissen binnen onze praktijk voor Basis GGZ behandeld, waarbij de keuze van psychologische interventie gebaseerd is op enerzijds het advies uit de kwaliteitsstandaarden voor de geestelijke gezondheidszorg en anderzijds op persoonlijke wens en voorkeur:
- ADHD (indien dit eerder is vastgesteld en er sprake is van een behandelvraag) en milde Gedragsstoornissen
- Angststoornissen
- Depressie
- Posttraumatische Stressstoornis en Acute Stressstoornis
- Somatisch-symptoomstoornis / Ziekteangst stoornis
Welke klachten worden niet door ons behandeld bij Volwassenen
Binnen onze praktijk bieden wij kortdurende behandeling. Deze behandelvorm is niet voor alle mensen of alle problemen geschikt. Wanneer er sprake is van onderstaande klachten, problemen of stoornissen, dan kunnen wij vanuit onze praktijk geen passende zorg bieden. Andere instanties binnen het sociale domein of de gespecialiseerde GGZ zullen hiervoor beter uitgerust zijn.
Behandeling binnen onze praktijk kan niet geboden worden wanneer er sprake is van:
- psychische klachten zonder vermoeden van een psychische stoornis, zoals bij rouw, relatieproblemen, problemen op het werk, burn-out of overspannenheid, misofonie
- specifieke stoornissen: aanpassingsstoornis, slaapstoornis, hechtingsstoornis, premenstruele stemmingsstoornis, communicatiestoornis (stotteren, taalstoornis), verslavingsstoornis, leerstoornis (dyscalculie of dyslexie) eetstoornis, seksuele stoornis, neurocognitieve stoornis, coördinatieontwikkelingsstoornis, psychotische stoornis, autismespectrumstoornis, bipolaire stemmingsstoornis, parafiele stoornis
- lichamelijke klachten of medisch problemen die op de voorgrond staan
- een verstandelijke beperking
- een specifieke fobie die het dagelijks leven niet belemmert
- ernstige agressieproblematiek, delict-gedrag, problematiek binnen het forensisch kader of gedwongen behandeling
- persoonlijkheidsstoornis op de voorgrond of verzoek om behandeling van deze
- intelligentie onderzoek of een vraag voor psychologisch onderzoek
- hoge complexiteit en forse uitval op diverse levensgebieden zoals bij ernstig suïcidaal gedrag actuele psychose of crisis
- een medicatievraag
- onvoldoende uitdrukkingsvaardigheid en begrip van de Nederlands of Engelse taal
U kunt altijd contact opnemen om te overleggen. Dan kunnen we samen inschatten of de praktijk iets voor u kan betekenen.
Goede zorg – wat mag u verwachten?
- Samen beslissen
- Betrekken van naaste(n) bij de behandeling
- Een goede match tussen behandelaar en cliënt
- Kwaliteitsstandaarden AKWA-GGZ
- Het meten van de voortgang en tevredenheid van behandeling
Wij vinden het belangrijk dat onze zorg en ondersteuning wordt afgestemd op de wensen en persoonlijke situatie van u als cliënt. Het betrekken van een naaste ter ondersteuning, zoals een partner of een vriendin, zou mogelijk in uw geval een goede keuze kunnen zijn. U behandelaar zal dit met u bespreken en dit zal leiden tot een gezamenlijk besluit hierover.
Voor het slagen van de behandeling zijn niet alleen de deskundigheid van de behandelaar en het kunnen aanbieden van goed ontwikkelde behandelmethoden belangrijk, maar ook dat er een goede match ervaren wordt tussen u en uw behandelaar. Een goede match ervaart u wanneer u zich op uw gemak voelt binnen de therapeutische werkrelatie met uw behandelaar. Mocht u merken dat er geen goede match is, dan kunt u dat ten alle tijden bespreken en zal u ondersteuning aangeboden krijgen bij het vinden van een behandelaar waarbij u wel een goede match ervaart.
Om samen goede keuzes te kunnen maken over de vorm, de frequentie en de inhoud van de behandeling, maken we gebruik van zorgstandaarden, generieke modules en Multidisciplinaire richtlijnen. Hierin staat beschreven wat goede zorg inhoudt op basis van wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en de voorkeuren van cliënten en naasten.
Om de effecten van uw behandeling te kunnen meten, maken we gebruik van een vragenlijst (OQ-45) die we een aantal keren aan u voorleggen, bij begin, soms tussentijds en aan het einde van de behandeling. De meetresultaten worden in de behandeling besproken en na afsluiting van het behandeltraject gepseudonimiseerd en versleuteld opgenomen in een landelijke database van Stichting Benchmark GGZ. Gegevens uit deze database kunnen dan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Mocht u hieraan niet willen meewerken dan kunt u dit met uw behandelaar bespreken.
Om uw mate van tevredenheid over de geboden behandeling en uw behandelaar te meten, vragen we u een vragenlijst in te vullen na afloop van de behandeling (CQI) en/of een waardering op Zorgkaart te plaatsen.
Welke behandelmethodes bieden wij voor volwassenen?
Binnen het behandeltraject wordt in overleg met u gekozen voor één of een combinatie van de volgende behandelmethoden:
Cognitieve gedragstherapie:
Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van cognitieve therapie (inzicht in en veranderen van de wijze van denken waardoor gevoelens en gedrag veranderen) en gedragstherapie (inzicht in en veranderen van ‘aangeleerd’ gedrag waardoor gedachten en gevoelens veranderen).
EMDR therapie voor trauma verwerking:
“Eye Movement Desensitization and Reprocessing” (EMDR), is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende gebeurtenis zoals een ongeval, (seksueel) geweld, pesterijen, een misdrijf of een andere akelige gebeurtenis. De methode kan ook ingezet worden bij angst- en paniekklachten.
Positieve psychologie met generalistische interventies uit diverse therapievormen:
Binnen deze therapievormen wordt er naast de aandacht voor de klacht minstens net zoveel aandacht gegeven aan uw persoonlijke kwaliteiten, vaardigheden en competenties. Hierbij gaan we ervan uit dat u meer bent dan alleen maar uw problemen of uw klachten. Het doel is het ontwikkelen van meer draagkracht, veerkracht en weerbaarheid waardoor u beter leert omgaan met klachten en nieuwe uitdagingen. De focus verschuift van klacht naar kracht.
Binnen de Positieve Psychologie maken we flexibel gebruik van onderdelen van de volgende therapievormen:
Acceptance and Commitment Therapy: Bij ACT is het uitgangspunt dat emotionele pijn (angst, somberheid, onzekerheid) inherent is aan het menselijk bestaan en niet altijd te voorkomen of op te lossen. Vaak ondernemen we van alles om pijnlijke gevoelens (angst, schaamte, boosheid) onder controle te houden. We gaan b.v. situaties vermijden. Hierdoor gaat ons leven steeds meer in het teken staan van juist die klachten. ACT is een methode die helpt om pijnlijke gevoelens die niet te veranderen zijn de ruimte te geven. Wanneer u er niet meer tegen vecht komt er meer perspectief om dingen te ondernemen die echt waardevol zijn in uw leven.
Oplossingsgerichte therapie: Bij oplossingsgerichte therapie worden niet de problemen uitgediept maar de mogelijkheden die u zelf al in huis heeft om met deze problemen om te gaan. Men gaat er hierbij van uit dat u de oplossing, zonder dat u het zich bewust bent, al in u heeft. Samen met u wordt gezocht naar de sterke kanten, de hulpbronnen, en hoe deze kunnen worden gebruikt bij het anders omgaan met het probleem. Hierdoor wordt het gemakkelijker te hanteren.
eHealth – Blended therapie:
Binnen onze psychologiepraktijk maken we steeds meer gebruik van digitale zorg. Digitale zorg wordt ook wel eHealth genoemd. Zorg via internet.
Over het algemeen vindt de behandeling plaats in een combinatie van individuele face-to-facecontacten en digitale sessies bijvoorbeeld middels beeldbellen. Sommige behandelingen kunnen ook volledig digitaal en zijn zelfs beter op die manier. Daarnaast kan er gekozen worden om E-health in te zetten via Embloom. Dit is een module met oefeningen die in een beveiligde internetomgeving voor je klaargezet wordt, zodat je thuis hiermee aan de slag kunt.
Voordelen van eHealth zijn dat u op elk gewenst moment, in uw eigen vertrouwde omgeving, in eigen tempo, zonder directe aanwezigheid van uw behandelaar, kunt werken aan uw herstel.
Wanneer u, in overleg met uw behandelaar, gebruik gaat maken van eHealth, zullen gesprekken met uw psycholoog in meerdere of mindere mate afgewisseld kunnen worden met eHealth programma’s zoals vragenlijsten, behandelmodules, dagboeken, oefeningen, zelfhulpmodules en voorlichting over diverse psychische klachten en stoornissen en therapievormen. De toepassing van eHealth kan in het teken staan van voorbereiding op en/of ondersteuning van en/of verduidelijking van hetgeen binnen de gesprekken met uw psycholoog besproken wordt.
Volg deze link als u meer informatie wenst over onze internetbehandeling.
Overige ondersteunende digitale hulpmiddelen:
Binnen de behandeling is er de mogelijkheid om gebruik te maken van digitale ondersteuning via Virtual Reality binnen de behandelkamer, apps, websites en YouTube. De psycholoog kan u gericht adviseren welke digitale ondersteuning nuttig of verhelderend kan zijn voor u.