Praktische Informatie voor jeugd
Vergoeding vanuit de gemeente
Wanneer het kind of de jeugdige ingeschreven staat in een van onderstaande gemeenten kan aanmelding bij onze psychologiepraktijk plaatsvinden en zal diagnostiek en/of behandeling geheel vergoed worden. Het betreft de gemeenten: Helmond, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek (Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout), Asten, Someren, Geldrop, Veldhoven, Mierlo, Nuenen, Son en Breugel en Waalre.
Verwijzing en inschrijving
Op basis van een verwijzing van de huisarts, jeugdarts of gezins- en jongerencoach kan het kind of de jeugdige zich met behulp van ouders inschrijven middels een digitaal inschrijfformulier via deze website (zie aanmelding) of middels een het opvragen en terugsturen van een schriftelijk inschrijfformulier (tel secretariaat: 0492-508050).
Intake gesprek
Na inschrijving binnen onze psychologiepraktijk op basis van een verwijzing door de huisarts, jeugdarts of gezins-en jongeren coach zal een uitnodiging voor intake per mail gestuurd worden. Tijdens het intake gesprek zal gesproken worden over klachten, problemen en over wat wel goed gaat en zal de hulpvraag geformuleerd worden. In overleg zal bekeken worden of een diagnostiektraject of behandeltraject het beste aansluit bij de hulpvraag en reden van verwijzing.
Welke klachten worden door ons onderzocht en behandeld
- Angstklachten (zoals bang zijn om alleen te zijn, bang zijn voor bepaalde dieren, bang zijn om ziek te worden, bang zijn in sociale situaties, bang zijn om flauw te vallen of bang zijn in andere specifieke situaties);
- Piekerklachten (o.a. gedachten moeilijk los kunnen laten);
- Paniekklachten (o.a. snel in paniek raken, bang zijn om een paniekaanval te krijgen);
- Tics (o.a. knipperen met de ogen, haren/ wimpers / wenkbrauwen trekken en/of andere handelingen);
- Milde dwangklachten;
- Stemmingsklachten;
- Verwerkingsproblemen/ traumatische ervaringen (bijv. bij een echtscheiding, na het meemaken van een ongeluk of na een confrontatie met een ziekte en/of de dood);
- Somatische klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak is gevonden
- Onderzoek naar ontwikkelingsproblemen zoals autismespectrumstoornis of ADHD;
- Gedragsproblemen (o.a. snel boos worden);
- Opvoedingsproblemen naar aanleiding van gestelde DSM 5 stoornis bij kind;
- Aandachtsproblemen, concentratieproblemen, studieproblemen;
- Vermoeidheidsklachten;
- Negatief zelfbeeld, onvoldoende zelfvertrouwen, faalangst;
- Identiteitsproblemen;
- Sociale problemen (onvoldoende weerbaarheid, pesten);
- Rouwverwerking;
- Problemen met slapen, eten, zindelijkheid, opvoeding, emotie regulatie;
Diagnostiek (psychologisch onderzoek) en Behandeling
Binnen onze psychologiepraktijk bieden we diagnostiek en behandeling voor kinderen en jeugd onder de 18 jaar.
Diagnostiek
Binnen het kortdurend diagnostiektraject ( 20 uur binnen 6 maanden) kan zowel breed als specifiek onderzoek gedaan worden naar de diverse gebieden van ontwikkeling van een kind of jeugdige, zoals de Intellectuele en de cognitieve ontwikkeling, de sociale ontwikkeling en de emotionele ontwikkeling.
Uitgebreid of specifiek psychologisch onderzoek kan gedaan worden aan de hand van testen, vragenlijsten, klinisch interview en (spel-, school- en gezins-) observaties.
Voorbeelden van diagnostiek kunnen zijn:
- Intelligentieonderzoek (bijvoorbeeld SON 2- 8; WISC V, WAIS );
- Onderzoek naar sociaal-emotionele ontwikkeling (bv ADOS, Tom-test, NPVJ-2, SRS-2, CBS-K en CBS-A, Feel-KJ, Scared, CDI-2, ZAT …);
- Neuropsychologisch screeningsonderzoek;
- Onderzoek naar gedragsproblemen;
- Specifiek psychologisch onderzoek wanneer er een vermoeden is van bijvoorbeeld ADHD, Autisme, Depressieve stoornis, Angststoornis.
Wanneer het psychologisch onderzoek en/ of de behandeling is afgerond, zal de psycholoog de bevindingen of resultaten met het kind/ de jeugdige en/of de ouders bespreken en zullen zij een uitgebreid verslag van het onderzoek of een verslag van de behandeling ontvangen. Wanneer ouders/ de jeugdige toestemming geven zal het verslag verstuurd worden naar de verwijzer en/of andere relevante instanties.
Behandeling
Binnen het kortdurende behandeltraject (maximaal 20 sessies verspreid over 6 maanden) kan aandacht uitgaan naar een diversiteit aan klachten en problemen.
Binnen de behandelingen wordt gebruik gemaakt van bewezen effectieve behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie, mindfulness, EMDR. Ouders worden waar mogelijk nauw betrokken.
Welke klachten worden niet door ons behandeld
Wij zijn een praktijk voor kortdurende Basis GGZ. Dit betekent dat wij niet voor alle problemen onderzoek en behandeling kunnen aanbieden.
Diagnostiek en / of behandeling kan niet binnen onze praktijk plaatsvinden wanneer er sprake is van:
- hechtingsstoornis
- persoonlijkheidsstoornis in ontwikkeling
- ernstige systeemproblematiek en/of juridische strijd tussen ouders en/of verstoorde of afwezige communicatie tussen ouders
- hoge complexiteit van problematiek op diverse levensgebieden
- verslavingsproblematiek
- suïcidaliteit
- noodzaak om gelijktijdig behandeling en diagnostiek te laten plaatsvinden
- specifieke leerproblemen
Diagnostiek naar deze probleemgebieden kunnen het beste door jeugdinstanties gedaan worden die daarvoor specifieke middelen en deskundigheid hebben. Behandeling van deze problematiek kan het beste plaatsvinden binnen het sociale domein of de specialistische jeugd GGZ.
Vertrouwelijkheid
Alle informatie die u mondeling en/of schriftelijk geeft, wordt als vertrouwelijk behandeld. De psycholoog zal alleen informatie aan derden geven, wanneer u daar schriftelijk toestemming voor geeft. De inhoud van de informatie die eventueel aan derden gegeven zal worden, zal eerst met u besproken worden. Bij signalen of vermoedens van geweld in de huiselijke sfeer volgt de therapeut de stappen uit de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. In het dossier van cliënt registreert de therapeut alle genomen stappen, de afwegingen die hierbij zijn gemaakt, de collegiale adviezen en de afweging om wel of geen melding te doen bij het AMK.
Calamiteitenprotocol
Voor kinderen jonger dan 18 jaar zijn wij volgens de jeugdwet als jeugdhulpaanbieder verplicht melding te doen van calamiteiten en ernstige incidenten bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daarnaast moeten ze gemeld worden bij de gemeente waar de jeugdige vandaan komt. De werkwijze rondom calamiteiten en hebben wij binnen de praktijk geborgd middels een calamiteitenprotocol dat in lijn is met de richtlijnen zoals gesteld door de gemeenten waar wij een contract mee hebben. Indien u meer informatie wenst over het onderwerp kunt u terecht bij uw behandelaar of bij de praktijkhouder (info@psychologiepraktijk.com)